Pages - Menu

středa 8. března 2017

Že jsou knihomolové nudní? Ani náhodou!

KNIHA: Neviditelná knihovna
AUTOR:  Genevieve Cogman
SÉRIE: Neviditelná knihovna (1.)
NÁZEV ORIGINÁLU: The Invisible Library
PŘEKLAD: Kateřina Heřmanová
NAKLADATELSTVÍ: Nakladatelství OMEGA, 2017

První díl připravované trilogie Neviditelná knihovna od britské autorky Genevieve Cogman nás nechá nahlédnout do činnosti stínové organizace, záhadné Knihovny, která sbírá důležité knihy z různých časových období i alternativních světů. Průvodci nám jsou zkušená profesionální špiónka Irene a její asistent, nováček Kai. Na první pohled jasný úkol – vyzvednout zvláštní vydání Pohádek bratří Grimmů v Londýně a dopravit jej do Knihovny, se ale velmi komplikuje. Jak můžete vyzvednout něco, co vám bylo téměř před nosem ukradeno?

Znáte ten vtip, jak se Jeho Lordstvo vrací z Indie a na nádraží ho čeká sluha, aby ho odvezl na zámek? Je to nějak takhle –
Lord se ptá: "Johne, co je u nás nového?"
"Nic nového, Lorde."
Po chvíli jízdy John praví: "Lorde, váš pes pošel."
"Proč?"
"Protože se nažral spáleného koňského masa, Lorde."
"Kde?"
"Ve Vašich stájích, které shořely i s Vašimi koňmi."
"Proč shořely moje stáje?"
"Chytly od zámku, Lorde."
"Proč hořel zámek?"
"Chytl od svíčky u postele Vaší zemřelé matky, Lorde."
"Proč zemřela má matka?"
"Přistihla in flagranti lady s Vaším komorníkem, Lorde."
"Ale to je stará věc."
"Vždyť jsem Vám to, Lorde, říkal. Nic nového."

Po přečtení Neviditelné knihovny jsem měla úplně stejný pocit jako po vyslechnutí tohohle vtipu. Je to nápadité, vůbec to není špatné, ale je to poměrně dlouhé, těžko zapamatovatelné a poněkud překombinované a spletité. A nakonec to vlastně ani není nic nového…

Autorka pracuje s podobným nápadem jako tvůrci The Librarian, kde Flynn Carsen působí jako knihovník, který má za úkol hlídat vzácné historické artefakty.  Hlavní postava knihy, Irene, je špiónka a pro Knihovnu shání vzácné svazky, které mají přesah do budoucnosti, je v nich ukryto důležité tajemství, či jsou jiným způsobem jedinečné. Občas se povede knihu jen tak vykoupit a bez problémů ji do Knihovny dopravit, jindy je třeba zapojit dobrodružného ducha a pracovat v přestrojení. Když se Irene zrovna nehoní za knihami v terénu, v poklidu Knihovny bádá a prakticky nestárne. Čas v Knihovně totiž plyne jinak. Jakmile se vydá do některého z alternativních světů, zub času se projeví i na ní. Alternativních světů je několik a jsou velmi rozmanité, stejně jako jejich obyvatelé. Můžete se zde setkat s roboty, upíry, vlkodlaky, aligátory, zepelíny, kouzelníky, draky a především s různou mírou chaosu, který tyto světy okupuje a narušuje přirozenou rovnováhu dobra a zla. Aby toho nebylo málo, Irene je na své aktuální misi nucena vyrovnat se i s přítomností nového asistenta Kaie, který něco tají. A zdánlivě jednoduchý úkol „vyzvednout Pohádky bratří Grimmů v Londýně“ se zvrtne ve chvíli, kdy se oba dovídají, že původní majitel knihy byl zabit a kniha odcizena. Tímto okamžikem se před očima čtenáře rozplétá klubko divokých soubojů (s rybenkami, aligátory, vlkodlaky…) a honiček (s čaroději, upíry…). Na scéně se objevuje i tajemný Alberich, odpadlík od Knihovny, který má o knihu eminentní zájem, a jehož postava je opředena spoustou mýtů a legend. Co je však jisté, ze setkání s ním dosud nikdo nevyšel se zdravou kůží.

V zásadě je zápletka poměrně jednoduchá, závěrečná pointa nenadchne, ani neurazí, ale umím si představit, že fanoušci podobně akcí nabitých fantasy budou nadšeni. Za sebe nejsem ani nadšená, ani zklamaná. Jsem ráda, že jsem měla možnost si knihu přečíst a rozhodně se nebráním dalšímu dílu (měl by vyjít ještě letos pod názvem Maskované město a více se v něm zaměříme na příběh Kaie). Autorka je zcela zjevně velmi inteligentní bytost, takový ten roztomilý nerd, co mládí prožil s nosem zabořeným do Tolkiena i Holmese. Na knize je tato inspirace a snaha obsáhnout oba oblíbené žánry a zároveň zahrnout všechny a všechno, velmi znát. A je to spíše ke škodě. Pokud autorka chtěla tím obrovským množstvím nadpřirozených bytostí vykreslit svět chaosu, pak se jí to dokonale povedlo. Myslím ale, že by fungovalo mnohem lépe, kdyby ubrala na postavách a více se zaměřila na jednotlivosti, které mohou být pro čtenáře zajímavé a v knize jsou rozpracovány až žalostně málo. Například Jazyk, druh jakési magie, který Irene používá, když jí teče do bot. Pro nezaujatého pozorovatele působí jen jako řeč s divným přízvukem, ve skutečnosti doslovně ovlivňuje chování lidí/věcí, které oslovuje. Ve chvíli, kdy je Irene nakažena chaosem, zamává to i s její schopností používat Jazyk a to se pak jedná o poměrně zajímavé momenty. Není jich bohužel mnoho a Jazyk je právě jednou z věcí, s nimiž se setkáváme spíše okrajově. Stejně tak je to i s Knihovnou jako takovou. Osobně by mi vůbec nevadilo, kdyby byl čtenář do činnosti této záhadné organizace, jejího smyslu a dějin, vtažen mnohem víc. Již zmiňované nadužívání různých druhů nadpřirozených bytostí taktéž vede k tomu, že o nich nic nevíme pořádně. Je jich tam totiž tolik, že by výklad jejich záměrů, dějin, či účelovosti v příběhu, vydal na další tři knihy.

Co se však knížce rozhodně nedá upřít je akceschopnost a obrovská míra dobrodružství. Prakticky pořád se něco děje a jeden by ani nevěřil, jaký kolotoč událostí může hledání jedné takové knihy rozpoutat. Nejenže jste do poslední chvíle napnutí, zda se knihu podaří získat, ale zároveň jste zvědaví, jaké ukrývá tajemství. Autorka navíc nepropadla současnému tolik oblíbenému trendu nesympatických hlavních postav a klaďasové jsou skutečně klaďasové a záporáci záporáci (což je jedna z věcí, které oceňuji nejvíc, není nic horšího než hlavní postava, kterou od první stránky nesnášíte, a jejíž jednání do poslední chvíle nechápete).  Závěrem si autorka chytře připravuje půdu pro další díl, nechává spoustu věcí nedořečených a láká tak čtenáře na pokračování. Co je naprosto dokonalé a zaujme vás na první pohled, je nádherná obálka, která jako by připomínala staré tisky, o jejichž zachování Irene a její spolupracovníci usilují. Nač nechci a nesmím zapomenout, je pochvala překladatelce Kateřině Heřmanové. Vzhledem ke spletitosti děje, množství postav a rozsáhlých souvětí odvedla neuvěřitelný kus skvělé práce.

Co říci závěrem? Neviditelná knihovna je příkladem knihy, kde by méně mohlo být více. I tak si ale zaslouží vaší pozornost a své čtenáře si rozhodně najde. Jen se připravte, že se nejedná o prvoplánové, jednoduché fantasy, které slupnete za jeden večer jako malinu. Na to je to až moc spletité a místy i docela složité. Máte-li ovšem fantasy rádi a je to žánr vašemu srdci nejbližší, troufám si tvrdit, že zklamaní rozhodně nebudete.

HODNOCENÍ: 75%

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství OMEGA. Knihu můžete zakoupit v Knihách Dobrovský nebo na e-shopu zde.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat