Pages - Menu

čtvrtek 23. února 2017

Zom-B aneb zombíci pro mladou generaci

KNIHA: Zom-B
AUTOR:  Darren Shan
SÉRIE: Zom-B (1.)
NÁZEV ORIGINÁLU: Zom-B
PŘEKLAD: Jakub Kalina
NAKLADATELSTVÍ: CooBoo, 2015

Miluju zombíky! První čtyři série Walking Dead byly moje seriálová mantra, pak se z toho stal debatní kroužek a šlo to do kopru. Ale! Zombíky já prostě žeru! Když jsou někde zombíci, tak jsem k neudržení a musím to buď vidět, nebo přečíst, protože jinak by můj život nebyl úplný. No jo, je to divná obsese, ale co byste chtěli od člověka, co jako dítě miloval Freddyho Kruegera a strašně moc si pod stromeček přál panenku Chucky (jako děti jste jistě měly nějaké podobné přání). Moje srdce proto zaplesalo, když se mi do ruky dostala kniha Darrena Shana Zom-B. 

Darren Shan je jedna z nejvýraznějších postav hororové a fantasy literatury určené pro  Young Adult. Zkoušel psát i pro dospělé (např. trilogie Město, kterou jsem kdysi dávno četla a vůbec není špatná), ale tvorba pro dospívající mu jde tak nějak lépe. Je to specialista na ságy se silným hlavním hrdinou, přičemž každý díl slupnete jako malinu, rozsahem se točí kolem dvou set stran. Young Adult mě obecně moc netáhne. Co si budeme namlouvat, jsem už na to trochu stará, ale zombíci u mě vítězí bez ohledu na věk a žánry.

První díl ságy Zom-B vyšel v anglickém originále již v roce 2012, obsahuje dvanáct knih a jednu doplňující, která navazuje na šestý díl. V anglickém originále jsou knihy doplněny ilustracemi, které se k nám do české verze bohužel nepropsaly. V Čechách jsme se zatím dočkali dvou dílů.
A o čem, že to vlastně je? 

Zápletka je strašně jednoduchá, B je teenagerka (abychom byli genderově korektní), která se jednoho dne probudí a na youtube kolují záběry zombíků. Byť video vyvolá poměrně velkou diskuzi, nikdo ho nebere vážně, ani B. Ovšem jen do doby, než zombíci zaplaví i její školu a následně celý Londýn. Určitě vám dojde, že B je oproti ostatním lidem, kteří v zombie apokalypse moc dlouho nevydrží a padají jak mouchy,  něčím výjimečná. A nemýlíte se. Je to děvče poměrně kurážné (byť na otce – rasistu a tak trochu psychopata, který tyranizuje ji, i její matku, je zatím krátká), umí se ohánět, má rychlé nohy a bohužel pro čtenáře, je poměrně nesympatická. První díl má jen něco málo přes 150 stran, nicméně když vám není hlavní hrdina sympatický, může se i pět stran zdát jako věčnost. S B to tak hrozné není, ale úspěšně se tomu blíží. Má otce dementa, jehož názory pro klid v duši i doma částečně přebírá, chová se tak, aby si své jednání mohla vzápětí sama v sobě, co nejvíce zpochybnit. Je to šikanátor, což si uvědomuje, zároveň nechce být jako její otec, ale v tu chvíli jí to prostě nedá. A tak pořád dokola (ono to má jistě mít jakýsi morální přesah pro dospívajícího čtenáře). Dokud nepřijdou zombíci, ona se zrovinka začne chovat trochu lidsky, aby to pak zabila návratem do starých kolejí v duchu Rukověti malého tyrana. A pak se stane něco, co vám nemůžu říct, čím knížka končí a vy už tak trochu víte, čím že je ta nesympatická holka výjimečná, že si zasloužila dalších jedenáct (+1) dílů. 

Darren Shan psát umí, jeho styl je poněkud jednodušší, žádná hlubokomyslná souvětí, žádné intelektuální kličky, prostě oddechová literatura v rámci daného žánru. Zom-B rozhodně není vrchol literatury, ale neznamená to, že je špatný. Je to taková jednoduchá jednohubka na jeden deštivý večer pro milovníky zombíků, co se v této své oblibě (řekněme spíše libůstce) necítí být v současné době dostatečně saturováni (protože ve Walking Dead už se určitě jen mluví a zombíka, aby jeden pohledal).  Super by to bylo jako komiks, i když teď už je pozdě „zombycha“ honit. Darren už má dopsáno a vlastně mu ani nemůžeme mít za zlé, že neodolal a svezl se na vlně zombie popularity. 

Co myslíte, má smysl zkoušet další díl? 

HODNOCENÍ: 30%

Žádné komentáře:

Okomentovat