Pages - Menu

neděle 26. února 2017

Ediční plán 2017 - nakladatelství Argo

Byť mám nakladatelství Argo ráda a jeho knihy bývají zárukou kvality, dost dobře jsem nepochopila načasování Edičního plánu podzim/zima 2016. Ten byl totiž zveřejněn 6. února, i když se z velké části vztahuje ke konci minulého roku. Ze zřejmých důvodů u jednotlivých knih zcela chybí plánované termíny vydání, což trošku kazí dojem z jinak docela pěkného zpracování, kde najdeme i ukázky z připravovaných knih. Co celou věc ještě dál komplikuje je fakt, že na webových stránkách nakladatelství jsou předpokládané termíny vydání k dohledání, a jak si můžete sami všimnout, dostáváme se díky nim z podzimu/zimy až do jara/léta.  Ztratili jste se? Já taky! Musím se přiznat, že time management Arga mi úplně uniká.

V tomto článku se zaměřím pouze na knihy, které nás teprve čekají, nikoli na ty, které jsou na pultech knihkupectví už od října. Celý plán najdete zde

Z české prózy mě zaujala novinka Miloše Urbana, který si letos připravil milostnou novelu o prokletí doby s názvem Závěrka. Je to příběh o posedlosti, která se prostřednictvím fotografií stává věcí veřejnou. Předpokládám, že se můžeme těšit na velmi nápaditý román, jak jsme zvyklí u většiny Urbanových knih. Vydání je plánováno na konec února.

Z pera švédského spisovatele Tonyho Samuelssona pochází Kafkův pavilon (březen 2017). Autor pracuje s alternativní historií, kdy druhou světovou válku vyhrál Adolf Hitler, a Švédsko se stalo vazalským nacistickým státem. Lidé, kteří odpovídají požadavkům vůdčího státu, si žijí vesměs spokojené životy. Lidé „geneticky nevyhovující“ živoří v ghettech a spisovatelé se musí rozhodnout, na čí straně budou stát, a pro koho budou pracovat. Pro dobro všech, nebo těch, co jsou si rovnější?

V dubnu se můžeme těšit na neobvyklé příběhy inspirované skutečnými událostmi. Román V případě neočekávané události od Judy Blume se vrací do padesátých let minulého století, kdy na malé americké městečko v New Jersey spadnou během tří měsíců tři letadla. Jak katastrofa zasáhne do života jeho obyvatel? A jak ji prožívá patnáctiletá Miri, jejíž postavu volně inspirovala sama autorka? Na veselejší strunu by mohla být laděná kniha Homera Hickhama Albert jede domů, která popisuje putování jeho rodičů napříč Amerikou třicátých let ve společnosti ochočeného aligátora, Alberta. Vypadá to jako hodně zajímavá road movie, nemyslíte?


Mužskou převahu rozbíjí román Prodejka od Jaimy Gordonové. Autorka v něm dává nahlédnout do dostihového prostředí, nikoli však z jeho atraktivní stránky á la Dick Francis, ale z pohledu dostihového důchodu. Jak si žijí koně, které už nečeká lesk a sláva závodišť? A jak žijí lidé, kteří se jim snaží zajistit živobytí, které se spíše než důstojnému důchodu, podobá každodennímu boji o přežití? To se dozvíme v červnu. 

Poslední dva tipy jsou taktéž plánovány na červen. Hororový příběh Marcela Lujána Podhoubí se odehrává na konci zdánlivě všedního prázdninového dne, kdy se v důsledku tragédie fatálně změní životy dvou rodin. Idyla se mění v peklo a nevinnost střídá krutost a bolest.

Druhou světovou válkou se ve svém posledním románu Zemřít na jaře nechal inspirovat německý spisovatel Ralf Rothmann. Kniha vypráví příběh nezletilých německých vojáků, které Hitler naverboval v samotném závěru druhé světové války. Rothmann se inspiroval osudem svého vlastního otce a díky autenticitě, kterou dokázal románu vtisknout, si vysloužil přirovnání k takovému velikánovi „válečné literatury“ jako byl Erich Maria Remarque. 


Hojné zastoupení má Argo na Velkém knižním čtvrtku, který nás čeká 16. března. Z patnácti připravovaných knih jsou tři právě z Arga. Je to Ďábel v Bílém městě od Erika Larsona. Zbeletrizovaný skutečný příběh H. H. Holmese, masového vraha, který v roce 1893 v Chicagu zavraždil desítky, možná až stovky žen. Ve svém domě ukrýval obrovské bludiště plné mučíren, pastí, piteven a slepých uliček. Dále francouzská prvotina české autorky Lenky Horňákové Civade, Marie a Magdalény. Příběh třech žen, které mimo jedné krve spojuje nepřítomnost otcovské figury. A nakonec Múza od Jessie Burtonové. Dramatický příběh dvou žen, jejichž životy dělí třicet let a tisíce kilometrů a spojuje je pozoruhodný obraz, kolem kterého se rojí spleť záhad a klamů. 




Žádné komentáře:

Okomentovat