Pages - Menu

čtvrtek 3. března 2016

Ediční plán 2016 - nakladatelství Kniha Zlín

Kniha Zlín konečně vydala mnou dlouho očekávaný Ediční plán na jaro 2016. Je plný novinek světové i české literatury, nechybí ani záplava detektivek (jak je poslední dobou obecným trendem) a sem tam nějaká literatura faktu.

Kniha Zlín je jedno z těch poctivých nakladatelství, kde kladou důraz na kvalitu, nikoli na kvantitu a na jejich knížkách je to opravdu hodně znát. Vydávají zhruba 35 titulů ročně, což dává ještě pořád dost prostoru si knihy, jak se říká,  náležitě vymazlit. Je to zároveň jedno z těch mála českých nakladatelství, od kterých je radost nejen něco číst, ale knihu, často s velmi zajímavou obálkou, i vlastnit.
 
Nešťastné načasování aktuálního Edičního plánu se zkřížilo s vydáním plánu knih na Velkém knižním čtvrtku. Takže o knihách, které mě pro jaro 2016 od Knihy Zlín zaujaly, už jsem psala zde. Opakování je nicméně matka moudrosti, takže z nynějšího Edičního plánu zdůrazním (již zde zmiňovanou) Provazochodkyni. Volné pokračování osudů Marian Sutrové (pokračování knihy Dívky, která spadla z nebe), agentky britského království, která se po druhé světové válce vyrovnává se svými démony a učí se znovu žít. Samo nakladatelství považuje tento nový román Simona Mawera za jeden z nejžhavějších titulů jarní sezony. Následuje za mě černý kůň letošního jara/léta detektivní román Jerúldelger, který je originální nejen názvem, ale i samotným námětem. Autor sleduje případ vražd, které se odehrály v současném Mongolsku a zavádí nás tak do zajímavého prostředí střetu kultur, minulosti a současnosti, tradic a modernity. Kdo z nás v životě zavítá do Mongolska, s touhle knihou bychom tam mohli alespoň letmo, zprostředkovaně nahlédnout. Z české literatury pak velmi zajímavě vypadá debut české prozaičky Zuzany Kultánové Augustin Zimmermann. Novela je inspirována skutečným osudem Augustina Zimmermanna, který se na pozadí šedesátých let devatenáctého století potýká s existenční krizí. Zatímco se okolní svět zdánlivě žene za úspěchy a prosperitou Augustin se stále hlouběji utápí v alkoholismu. Spolu s ním zabředává do beznaděje celá rodina a pád na dno se zdá být neodvratitelný. Zní to dost naturalisticky, že? Kdyby to byla novodobá Zolovina, tak si ji rozhodně dám líbit!
 
A je toho ještě mnohem víc! Mrkněte sem, vybere si každý, kdo má rád kvalitní literaturu a nebojí se u knih přemýšlet.




 

Žádné komentáře:

Okomentovat